Piet Dieleman Atelier

kaart ps

De twee monumentale abstracte doeken, (olieverf en tempera op linnen, 249 × 209,5 cm.) zijn de meest recente uit de serie ‘cirkel’ schilderijen. Ze maken deel uit van een groep van twaalf doeken met dezelfde afmeting, waarvan zes in de kleuren violet, geel, oranje, blauw, groen en rood zijn geschilderd en zes in daarvan afgeleide verschillende tonen grijs.

Uit de kleuren serie toont PS het gele schilderij met als pendant een kopie vertaald in grijs. Beide doeken lijken op identieke wijze te zijn doorboord volgens een ogenschijnlijk willekeurig systeem. Het zijn twee dezelfde composities met 17 witte cirkels als uitsparingen op een vlak. Door het specifieke kleurgebruik lijken voor- en achtergrond elkaar voortdurend af te wisselen waardoor er een welhaast ongrijpbare ruimte ontstaat op de twee-dimensionale doeken.

In de serie 140 digitale drukken staat net zoals bij de twee schilderijen, ‘perforatie’ centraal. En net als de schilderijen zijn de drukken in één kleur geprint met wit als achtergrond.

De reeks is als een archief en bestaat deels uit verzamelde afbeeldingen, waaronder portretten van Kate Moss en bekende klassiekers uit de schilder- en beeldhouwkunst en voor een ander deel uit getekende, met de computer gemanipuleerde beelden. Vervolgens heeft Dieleman er een verwoestend raster op losgelaten. Elke afbeelding wordt ondergeschikt aan het patroon wat er overheen is gelegd. Het oog kan er bijna niet op focussen. Des te verrassender is het wanneer men de juiste afstand tot het werk weet in te schatten en de ogen scherp te stellen, zodat de afbeelding tussen de kleine witte stippen doorschemert en soms verdwijnt en dan weer verschijnt. De 140 prenten zijn bijeengebracht in een numerieke ordening in twee verzamelboxen.

Speciaal voor de tentoonstelling bij PS heeft Piet Dieleman twee prenten vervaardigd in een oplage van 10 stuks.

De tentoonstelling Recent werk van Piet Dieleman is de tweede presentatie in de nieuwe ruimte van PS in de Madurastraat in de Indische buurt in Amsterdam Oost.

De eerste tentoonstelling UNLIT was van het werk van Frank Ammerlaan. PS zal in aankomende tentoonstellingen onder meer werk laten zien van Ruth Campau (DK) en Clemens Hollerer (AT).

Werk van Piet Dieleman werd eerder ondermeer tentoongesteld bij: Van Krimpen Galerie, Stedelijk Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Nouvelles Images, Boijmans van Beuningen Museum, Whatbar #4 en Dick de Bruin Galerie.

• • • • • •